Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Mikrobiologija i zdravlje
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. 6. Br. 15 / 2019.
 
 
 

mikrobiotika

 

 

 


Živjeti u skladu s prirodom

Uloga građanske inicijative u programima zaštite okoliša

Današnji moderan način života i globalizacija sve nas više udaljavaju od prirode, zanemarujemo okoliš, svojim ponašanjem destruktivno utječemo na narušavanje prirodne ravnoteže izazivajući razne "prirodne" nepogode koje izravno ugrožavaju ljudsko zdravlje i živote.  Nevladine udruge u području zaštite okoliša mogu djelovati na razne načine te sudjelovati u različitim procesima tijekom razvoja gradskih ili županijskih programa za okoliš, u izradi ekoloških politika kod različitih subjekata, studiji utjecaja na okoliš, u osiguravanju primjedbi i davanju prijedloga na nacrte zakonskih propisa i u tijeku lokalnog procesa planiranja prostora, ali i organizirajući vlastite ekspertize.

Značajna uloga udruga je u organizaciji znanstvenih savjetovanja i/ili radionica te provedbi drugih oblika edukacija, vezano uz obilježavanje datuma značajnih za zaštitu okoliša, organizaciji različitih prigodnih događanja i kampanja, suradnji s medijima, sudjelovanju sa zainteresiranim strankama u ostvarivanju različitih projekata i programa. Potrebno je ponovo  povezati se s prirodom i prilagoditi način života kako bi budućim generacijama osigurali održivu budućnost. Djecu i mlade uključiti u programe i projekte koji se direktno bave zaštitom okoliša i prirode kako bi, kroz praktičan rad, ponovno uspostavili ili održali odnos s prirodom. U Hrvatskoj su od 25. do 27. listopada 2019. godine održani Dani kolektivne sadnje drveća kao rezultat građanske inicijative "Zasadi drvo, ne budi panj". Kao konkretan primjer pozitivne ekološke akcije na nacionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini cilj ove građanske inicijative bio je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji s jedinicama lokalne samouprave u navedena tri dana na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Marija Škes, mag. educ. reh.


Otvorite oči i uši - pogledajte u divljinu uz Biom

Udurga Biom

Udruga Biom bavi se zaštitom prirode, divljih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova na ptice i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, edukacije za sve dobne skupine, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na prirodu i okoliš.

Postoji od 2006. godine i danas je sa 30 zaposlenika, koji rade u uredima u Zagrebu i Sinju, jedna od najvećih udruga za zaštitu prirode u Hrvatskoj. Trenutno ima gotovo 400 članova i okuplja velik broj volontera, a samo u 2018. godini mogu se pohvaliti sa čak 8000 odrađenih volonterskih sati. Udruga Biom je predstavnik Hrvatske u BirdLife Internationalu, najvećoj svjetskoj mreži za zaštitu ptica i prirode.

Sudjeluje na brojnim EU projektima, a od 2018. godine je i jedina udruga u Hrvatskoj koja je nositelj LIFE*projekta (projekt LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu). Osim projekata i aktivnosti kojima je cilj zaštita ugroženih vrsta, poput risa ili supa, ili staništa kao što su vlažne livade i travnjaci, Udruga se bavi i zagovaranjem politika u interesu zaštite prirode, isticanjem važnosti unaprjeđenja i bolje provedbe propisa i postupaka vezanih uz zaštitu prirode te sprječavanjem zahvata koji imaju negativan utjecaj na okoliš.

Kako bi potaknuli građane da se aktivno uključe u borbu za zaštitu prirode, Biom organizira niz edukacijskih i volonterskih aktivnosti. Jednom mjesečno, osim u ljetnim mjesecima, organizira besplatna promatranja ptica i prirode u zagrebačkim parkovima ili nekoj drugoj zanimljivoj lokaciji u gradu, predavanja i radionice o raznim temama te povremeno izlete i edukativne kampove. Obilježavaju važne datume iz područja ekologije, objavljuju časopise i razne publikacije. Želja im je uključiti što više zainteresiranih građana u prikupljanje stručnih podataka o prirodi (tzv. građanska znanost), u aktivnosti poput zimskog hranjenja ptica, izrade kućica ili hranilica za ptice i druge životinje.

Na pitanje zašto promatrati ptice i drugi živi svijet, teško je dati jedinstven odgovor. To je osobno pitanje, na koje svatko tko je ikada uživao u ljepoti leptira, šarenilu cvijeća ili pjevu ptica ima svoj odgovor. Nekima je priroda nedostižna i ptice su jedino što mogu opaziti kroz prozor te kroz njih doživjeti prirodu, a nekima je promatranje prirode povratak u djetinjstvo i doba kada im je sve bilo novo i uzbudljivo.

Iz Bioma pozivaju da što je moguće više vremena provodite uživajući u prirodi, posebno da na to potičete djecu i mlade te da se aktivno uključite u njenu zaštitu. Neovisno o tome koliko malo ili puno vremena možete odvojiti, postoji mnogo načina da pomognete i podržite prirodu, makar dijeljenjem informacija u krugu obitelji i prijatelja.

Na koje sve načine možete djelovati za čišću i zdraviju prirodu koja nas okružuje, saznajte na www.biom.hr te na Biomovim profilima društvenih mreža. Svakako se prvom prilikom pridružite na jednom od promatranja ptica ili na botaničkoj turi po jednom od zagrebačkih parkova.

Iva Naglić Dolić, dipl. sociol., mr. sc.oec.


*LIFE program je instrument Europske unije namijenjen financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime.

© 2019 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar