Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Mikrobiologija i zdravlje
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. 6. Br. 15 / 2019.
 
 
 

 

 

 


TJELESNA AKTIVNOST NA OTVORENOM

U današnje vrijeme općepoznato je koliko je tjelesna aktivnost važna za cjelokupno zdravlje čovjeka, no na žalost, razina tjelesne aktivnosti među građanima RH nije u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Iako su svjesni činjenice koliko tjelesnom aktivnošću možemo utjecati na prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti (dijabetes tipa II, kardiovaskularne bolesti, određene maligne bolesti), osteoporoze i drugih, svejedno im to nije dovoljna motivacija. Tjelesnom aktivnošću pridonosimo i lakšem održavanju tjelesne mase.

Tjelesna neaktivnost jedan je od vodećih uzroka navedenih bolesti, kao i jedan od vodećih uzroka izgubljenih zdravih godina života. Danas se vodi ubrzani način života u kojem ljudi najčešće ne nalaze vremena za svoje zdravlje te je taj način života uglavnom sjedilački. U skladu s time, ako čovjek nema usvojenu pozitivnu naviku prema tjelesnoj aktivnosti, zaista je teško povjerovati da će istu prenijeti na one najmlađe, na svoju djecu. Kako djeca sve više vremena provode u zatvorenom prostoru, teži se ka tjelesnoj aktivnosti na otvorenom koja nudi mnoštvo dobrobiti za ljudski organizam.

Tjelesnom aktivnošću na otvorenom troši se više kalorija, nego istom aktivnošću u zatvorenom prostoru, pozitivno se utječe na smanjenje stresa i cjelokupno mentalno zdravlje te se poboljšava raspoloženje.

U prirodi postoji niz aktivnosti koje cijela obitelj može raditi zajedno te svi mogu sudjelovati. Time, osim što se pozitivno utječe na zdravlje, doprinosi se zajedništvu i bliskosti. U prirodi su aktivnosti zanimljivije i pružaju veće zadovoljstvo. Velik je izbor aktivnosti - od hodanja i trčanja do različitih igara u parku, bicikliranja, rolanja, vožnje romobilom, zimskih aktivnosti kao što su grudanje, sanjkanje, klizanje, skijanje i dr.

tjelesna aktivnost

Hladniji dani ne bi nam trebali služiti kao izlika da ostanemo u zatvorenom prostoru. Zimi je preporučljivo što više boraviti na otvorenom jer boraveći u zatvorenim i neprozračenim prostorima postajemo podložniji prehladama i virusima. Boravak na svježem zraku ima pozitivne učinke na zdravlje.

Osim svega navedenog, za ove aktivnosti ne postoje prepreke kao kod nekih drugih aktivnosti, lako su dostupne, možete ih provoditi u vrijeme kad vama odgovara, većinom su besplatne, možete ih provoditi zajedno s obitelji te je mala vjerojatnost ozljeđivanja.
Važno je napomenuti da se trebaju izbjegavati nagle promjene intenziteta aktivnosti, a prije početka bavljenja tjelesnom aktivnošću trebalo bi se lagano zagrijati ili krenuti s aktivnošću niskog intenziteta. Pri kraju bavljenja tjelesnom aktivnošću, trebalo bi postepeno smanjivati intenzitet aktivnosti.


Jelena Čvrljak, Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo

© 2019 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar