Akutni proljevi uzrokovani su virusnim i bakterijskim  uzročnicima.
            Najčešći bakteriološki uzročnici proljeva su salmonele, kampilobakter,  jersinije, šigele, dijarogene  E. coli. 
            Što su salmonele? 
            Salmonella spp vodeći  je uzročnik u etiologiji proljeva od kada se prate zarazne bolesti. Ona  uzrokuje bolest nakon inkubacije od nekoliko sati (od 4 do 6) pa do tri dana.  Bolest počinje mučninom, malaksalošću, proljevom, povraćanje, povremeno i  temperaturom. Salmonele su prema svojim serotipovima svrstane u 2000 različitih  serotipova prema Kauffmann-Whiteovoj shemi. Dominantan je serotip S. Enteritidis, S. Typhimurium, salmonele   grupe B., S. Infantis. 
              Tijekom 50-tak godina praćenja incidencija oboljelih od  salmonela ona je varirala od vrhunca 1994. godine kada je učestalost bila  oboljenja bila 150 osoba/100 000 stanovnika. Takva alarmantna situacija  rezultirala je izradom Direktive EU u cilju smanjenja pojavnosti salmonela u  ljudi i životinja. 
            Tablica 1. Broj oboljelih osoba od salmonela u Hrvatskoj 
              
            Salmonele u Hrvatskoj  prema podacima ECDC Surveillance Atlas 
                          Nakon opsežne kontrole namirnica došlo je drastičnog pada  salmonela u ljudi. U Hrvatskoj je također drastično pala i incidencija Salmonella spp. 
                          U 2016. godini prema podacima Hrvatskog zavoda za javno  zdravstvo (HZJZ) učestalost salmonela je 37,70 osoba na 100 000 stanovnika. U  odnosu na Europsku uniju koja u 2015. godini ima incidenciju 22,92 (zadnji  dostupni podaci). 
            Što je Campylobacter  spp? 
                          Kampilobakter se u Hrvatskoj prati od 2009. godine kao  etiološki uzročnik proljeva. Simptomi bolesti su grčevi u trbuhu, vodeno krvava  stolica, mučnina I povraćanje. Bolest se razvije nakon dva do tri dana  inkubacije i samoregulirajuća je. Bolest prestaje nakon tjedan dana, bez primjene  antibiotika. 
                          Najčešći biotipovi Campylobacter  spp u ljudi su C. jejuni i C. coli, a početak izolacije bilježi se  od 1980. godine. 
                          Tih godina učestalost kampilobakterioze je bila niska, da  bi 2016. godine u Hrvatskoj došlo do točke križanja. Tijekom te godine, po prvi  se puta bilježi veća incidencija kampilobaktera, nego salmonela, dok je u Europi Campylobacter spp preuzeo vodeće  mjesto u 2005. godini. 
                          U našem laboratoriju tijekom 2017. godine po prvi puta  bilježi se veći broj osoba s kampilobakter infekcijom, nego salmonela infekcijom.  U 210 ljudi dokazan je Campylobacter spp, a u 150 izolirana je Salmonella spp.  Obje izolacije bilježene su u toplijim i vlažnijim mjesecima. 
            Tablica 2. Učestalost Campylobacter spp i Salmonellla  spp u izolaciji u stolici ambulantnih bolesnika na području grada Zagreba u  2017. godini 
              
            Koji su putevi  prijenosa? 
                          Uzročnici proljeva prenose se putem hrane. Najčešće se  spominju piletina, jaja, svinjetina, govedina, mlijeko i mliječni proizvodi. Najčešće  se ne dokaže koja je inkriminirana hrana prijenosnik bakterija. U nekim  zemljama (Švicarska), primijećen je porast kampilobakterioze nakon povećanja  konzumacije piletine i to 12 kg piletine po stanovniku u godini dana. 
                          U Hrvatskoj je potrošnja piletine 24 kg po stanovniku. Ovako  visoka potrošnja konzumne piletine je zbog niže cijene u odnosu na svinjetinu,  govedinu i teletinu. Promjena u etiopatologiji posljedica je promjene  prehrambenih navika našeg stanovništva, a na nama je da utvrdimo koje su to  promjene. 
            Tablica 3. Potrošnja mesa u Europskoj uniji prema  EuroStatu 
              
          
  |