Svaka država u svijetu trebala bi svojim građanima omogućiti dovoljne količine zdravstveno ispravne hrane. Međutim, uzimajući u obzir prošle, postojeće i očekivane izazove poput globalizacije, migracija i klimatskih promjena, svjedoci smo sve većih nejednakosti u kvaliteti i kvantitetu dostupne hrane, ne samo na međunarodnoj, nego i na regionalnim i lokalnim razinama.  
            Strateške smjernice 
               
              Sukladno Agendi o održivom razvoju do 2030. godine, te Ostravskoj Deklaraciji sa šeste Ministarske konferencije o okolišu i zdravlju iz 2017. godine, dostupnost sigurnoj hrani jedno je od prioritetnih ljudskih prava, uz prava na život, prava na najviši ostvarivi standard fizičkog i mentalnog zdravlja te standard življenja uključivo primjerenu preventivnu zdravstvenu djelatnost u svrhu praćenja i zaštite svih odrednica okoliša (vode, zraka, tla). 
            Globalna razina 
                          Statistički podaci govore o 805 milijuna pothranjenih osoba, ukupno 161 milijuna djece koja zaostaju u rastu i razvoju, posljedičnom socijalno-gospodarskom negativnom utjecaju radi školskih izostanaka, smanjenja kapaciteta u stjecanju znanja te pojavnosti bolesti povezanih s neprimjerenom prehranom. Pothranjenost nije posljedica samo gladovanja, nego i loše kvalitete prehrane. Čak dvije milijarde ljudi pati od nekog od kroničnih nedostatka mikronutrijenata u organizmu, poput vitamina A, joda, željeza i cinka.  
                          Istovremena dostupnost zdravstveno ispravne i sukladne vode, koja je prema definiciji iz Uredbe o hrani također hrana, uvjet je koji doprinosi sigurnoj hrani. Radi se o vrlo važnom resursu svake države, međutim jasno je da se uporabom industrije i neprimjerenim gospodarenjem otpadom u industriji, poljoprivredi te na razini svakog pojedinca resursi pitke vode smanjuju. Stoga je prepoznato da će ujednačena dostupnost vode, hrane i energije biti jedan od ključnih svjetskih budućih izazova. 
                          O sprezi okoliša i zdravlja, svjedoči i činjenica da su ljudi ovisno o okolišnim odrednicama, poput podneblja i klimatskih uvjeta, razvijali specifične potrebe za hranom koje se razlikuju i po nutritivnim karakteristikama. Tako stanovnici sjevernih područja konzumiraju više meso, ribu i proizvode bogate esencijalnim masnim kiselinama, za razliku od osoba iz mediteranskih krajeva.  
                          S druge strane, osim okoliša i društveni faktori moći te globalne i lokalne politike imaju značajan utjecaj na dostupnost hrane. U skladu sa sve višom razinom nejednakosti i u nas kontinuirano svjedočimo o istovremenom izobilju, različitosti i sve većem udjelu nepotrebno bačene hrane te visokom udjelu siromaštva i nedostupnosti hrane.  
            Osobe starije životne dobi – osjetljiva  populacijska podskupina 
              
            Vrlo su često osobe starije životne dobi  izložene situacijama kada im hrana nije dostupna iz više razloga, kao što su  bolest i nemogućnost kretanja, nedostatak socijalne sigurnosti i financijskih  sredstava koji bi omogućili zadovoljavajuću kvalitetu života koja, a koja uključuje  dostupnost redovite i nutritivno kvalitetne hrane. Svim starijim osobama, a ne  samo onima koje su smještene u institucije, potrebno je osigurati redovitu i  pravilnu prehranu.  
            Pravilna prehrana je ona koja je izrađena sukladno smjernicama pravilne prehrane za starije osobe, a koja  ujedno zadovoljava sve energetske potrebe i potrebe za esencijalnim hranjivim  tvarima te istovremeno smanjuje rizik obolijevanja od kroničnih bolesti  povezanih s načinom prehrane. Kako se tijekom starenja javljaju i određene  promjene u funkciji probavnog sustava starije osobe te dolazi do pojavnosti  kroničnih bolesti, prehrana starijih osoba treba biti usklađena s općim  preporukama zdrave prehrane, njihovim energetskim potrebama, kao i tjelesnom  aktivnošću. Bolest i problemi koji se javljaju tijekom starenja, odnosno  poteškoće žvakanja i gutanja hrane, smanjenje mogućnosti samostalnog izbora,  pripreme te posluživanja hrane, nikako ne smiju biti prepreka u dostupnosti iste.   
            Potrebno je osigurati da pravilan oblik prehrane bude dostupan svakoj starijoj  osobi bez obzira na mjesto u kojem boravi kao i na financijska sredstva kojima  raspolaže. 
            Zaključno i zajedno! 
                          U skladu s prethodnim činjenicama potrebno je podignuti razinu aktivnog  uključenja na razini svih ključnih dionika i nadležnih institucija, poput svih  nadležnih ministarstva - jer radi se o međusektorskom pitanju te jedinica  lokalne i regionalne samouprave, zdravstvenih ustanova i predstavnika udruga i  građana. Jer, svrha i zadaća svih nas jest upravo briga i za starije i nemoćne  osobe, kako bismo osigurali dostojanstvo čovjeka do kraja života i uključili se  u ostvarenje ciljeva jedne od najvećih svjetskih organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda - Food and Agriculture Organization (FAO), preciznije na iskorjenjivanje  gladi i osiguravanje dostupnosti hrane, poboljšanje prehrane stanovništva i  podrške održivoj poljoprivredi do 2030. godine. 
          
  |