Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Mikrobiologija i zdravlje
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. 6. Br. 14 / 2019.
 
 
 

MIKROBIOLOGIJA i zdravlje

 

 

Ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava
u mladih žena

 

 

Maja Anušić, dr. med. i prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, prim. dr. med.,

Nastavni zavod za javno zdravstvo
„Dr. Andrija Štampar“

 

Infekcije mokraćnog sustava pojavljuju se češće u žena nego muškaraca. Procjenjuje se da je omjer žena i muškaraca koji obole od infekcije mokraćnog sustava u općoj populaciji otprilike 3:1, prvenstveno zbog kraće mokraćne cijevi u žena, ali i zbog prisutnosti određenih spojeva u mokraći koje stvara prostata, a koji doprinose otpornosti muškaraca na infekcije mokraćnog sustava.

Podaci o učestalosti pojavljivanja infekcija mokraćnog sustava u izvanbolničkoj populaciji u Hrvatskoj su nepotpuni, s obzirom na to da ove infektivne bolesti ne podliježu zakonom reguliranoj obvezi prijavljivanja i evidentiranja slučajeva s dokazanom infekcijom. Znanstvena istraživanja pokazala su da je vjerojatnost obolijevanja od uroinfekcije u žena tijekom života čak 50%, dok se od onih koje obole u njih od 20 do 30% javlja ponavljajuća infekcija.

Ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava u mladih žena su prvenstveno nekomplicirane infekcije, tj. infekcije bez predisponirajućih rizičnih čimbenika kao što su: funkcionalne ili anatomske nepravilnosti mokraćnog sustava (npr. neurogeni mokraćni mjehur, mokraćni kamenci, vezikoureteralni refluks), zatim šećerna bolest, imunokompromitirajuće bolesti i drugi predisponirajući čimbenici, poput dugotrajnog uzimanja kortikosteroida.

Uzročnici i postavljanje dijagnoze ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava

Dijagnoza ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava definirana je pojavom dvije ili više infekcija unutar šest mjeseci ili tri ili više infekcija unazad godinu dana koje su potvrđene mikrobiološkim nalazom uzorka mokraće. Mikrobiološka analiza mokraće ili urinokultura ne preporučuje se u žena koje imaju nekompliciranu infekciju mokraćnog sustava i nisu trudne, već se te žene liječe na temelju preporuka za liječenje infekcija mokraćnog sustava. Uzorak mokraće šalje se na mikrobiološku obradu samo u slučajevima kompliciranih uroinfekcija te ako je riječ o trudnici ili o ženi s ponavljajućom infekcijom mokraćnog sustava.

Ponavljajuća infekcija može biti relaps prethodne infekcije ili reinfekcija. Relaps (ponovna pojava) infekcije je uzrokovan istim bakterijskim sojem unutar dva tjedna nakon provedene antibiotske terapije, a reinfekcija je nova infekcija koja se pojavljuje nakon dva tjedna od terapije i jednog negativnog mikrobiološkog nalaza uzorka mokraće, premda uzročnik može biti isti.

Infekcija nastaje kada bakterije koje koloniziraju probavni sustav ili rodnicu dospiju do mokraćne cijevi i dalje prodiru u mokraćni mjehur i bubreg. Bakterija Escherichia coli je najčešći uzročnik infekcija mokraćnog sustava i izaziva čak oko 90% svih nekompliciranih infekcija mokraćnog sustava. Pored ove bakterijske vrste, i druge bakterije koje se normalno nalaze u crijevima čovjeka značajni su uzročnici uroinfekcija, a način inficiranja je takav da te bakterije iz crijeva putem sluznica dospijevaju do mokraćnog mjehura gdje mogu izazvati infekciju donjeg mokraćnog sustava ili cistitis, a nekada se šire dalje tim uzlaznim putem i dospijevaju do bubrega gdje izazivaju upalu bubrega ili pijelonefritis.

Izuzetno rijetko bakterije se mogu proširiti u krv i izazvati urosepsu.

Rizični čimbenici za nastanak ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava

Rizični čimbenici ponavljajućih infekcija kod žena u premenopauzi su povezani s učestalosti spolnih odnosa, uporabom spermicida i dijafragme, kao i genetskom predispozicijom, a pokazalo se da su rizični čimbenici za ponavljajuće uroinfekcije i povijest ponavljajućih infekcija mokraćnog mjehura u majke pacijentice te pojava prve uroinfekcije prije 15. godine.

Simptomi i znaci ponavljajuće infekcije

Klinički simptomi ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava su isti kao i za sporadične infekcije mokraćnog sustava. Vodeći simptomi i znaci infekcije donjeg mokraćnog sustava (cistitis) su: izraženi nagon na mokrenje, učestalo mokrenje, otežano bolno mokrenje, osjetljivo suprapubično područje tj. područje donjeg trbuha gdje se nalazi mokraćni mjehur, te krvavi urin, zamućen urin ili urin neugodnog mirisa. Ovi simptomi mogu biti prisutni i kod infekcije gornjeg mokraćnog sustava, a simptomi koji govore za infekciju bubrega (pijelonefritis) su značajno povišena tjelesna temperatura (>38,5°C) i bol u lumbalnom području tj. na mjestu bubrega.

Liječenje ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava

Epizodu ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava treba liječiti antibioticima prema testu osjetljivosti uzročnika na antibiotike (tzv. antibiogram) učinjenom prije započete antibiotske terapije. Postoji i mogućnost da liječnik ženu s ponavljajućim uroinfekcijama prethodno dobro educira kako bi mogla provesti samoliječenje i kako ne bi kod svake epizode ponavljajuće infekcije tražila pomoć liječnika.

Važno je napomenuti da asimptomatsku bakteriuriju ne treba liječiti i da je davanje antibiotika u slučajevima kada se utvrde bakterije u mokraći, a pacijent nema simptome, štetno. I to ne samo zato što se davanjem antibiotika u slučajevima bakterijske kolonizacije pacijentima koji nemaju infektivnu bolest širi bakterijska rezistencija na antibiotike, već između ostalog i zato što će antibiotik eliminirati tu bezazlenu bakteriju koja je prisutna, ali nije takva da može izazvati infekciju i na njezino mjesto može doći neka druga bakterija koja može izazvati infekciju i simptome infekcije.

Prevencija ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava u žena

Antibiotska profilaksa niskim dozama antibiotika svaki dan tijekom šest mjeseci ili nakon spolnog odnosa pokazala se učinkovitom u prevenciji ponavljajućih nekompliciranih infekcija mokraćnog sustava u mladih žena. Međutim, postoji činjenica da će 50% žena unutar tri mjeseca nakon prestanaka uzimanja antibiotske profilakse imati ponovnu infekciju. Antibiotska profilaksa tada se može uzimati od jedne do dvije godine, prema preporuci liječnika. Nuspojave antibiotske profilakse mogu se pojaviti u obliku vaginalne i oralne kandidoze i probavnih smetnji, a niske doze određenog antibiotika selektivno djeluju na širenje rezistentnih bakterija na taj antibiotik.

Mogućnosti prevencije ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava pruža i upotreba pripravaka od ekstrakta brusnica. Brusnice sadrže flavonoid-tip A proantocijanidin koji onemogućava vezivanje sićušnih izdanaka na bakterijskoj površini (P fimbrija) bakterije Escherichia coli za uroepitelne stanične receptore i tako sprječava uroinfekciju izazvanu ovim najznačajnijim uropatogenom u začetku.

Intravaginalni pripravci probiotika kao što je Lactobacillus crispatus također su pokazali djelotvornost u prevenciji ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava u žena u premenopauzi, jer kolonizacijom rodnice obnavljaju normalnu floru (mikrobiotu rodnice) i sprečavaju kolonizaciju urogenitalnog epitela uropatogenim bakterijama.

Eksperimentalni pristup prevenciji ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava pruža i upotreba imunoterapije kojom se stimulira imunološki odgovor primjenom cjepiva.

Više na: Liječnički vjesnik


© 2019 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar