Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Mikrobiologija i zdravlje
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. 6. Br. 14 / 2019.
 
 
 

FARMAKOTERAPIJA

 

 

LIJEKOVI ZA LIJEČENJE OSTEOPOROZE

 

 

 

Martina Bago, mag. pharm.,
Nastavni zavod za javno zdravstvo
„Dr. Andrija Štampar“

 

Kalcij i fosfat glavni su minerali u kosti, a ujedno su i među mineralima najvažnijima za funkcioniranje stanice. Organizam je stoga razvio kompleksan skup mehanizama koji vrlo precizno održavaju homeostazu kalcija i fosfata.

Organizam odraslog čovjeka sadržava oko 1 do 2 kg kalcija i 1 kg fosfora. Približno 99% ukupne količine kalcija i 85% ukupne količine fosfora nalazi se u kostima koje su glavno "skladište" tih minerala. Zbog kalcija i fosfora kosti su čvrste i guste. Nekoliko hormona sudjeluje u regulaciji homeostaze kalcija i fosfora u organizmu: paratiroidni hormon (PTH), hormon rasta, kalcitonin, estrogen u žena i testosteron u muškaraca. Odgovarajuća opskrba vitaminom D je također potrebna za apsorpciju kalcija iz hrane i ugradnju u kosti.

Osteoporoza nastupa kada se kosti, koje se razgrađuju prirodnim putem, nedovoljno obnavljaju. Kosti postupno postaju tanke i krhke te podložnije lomovima. Najčešća mjesta prijeloma su kukovi, kralješci i donji dio podlaktice.

Postoji nekoliko tipova osteoporoze:

 • Postmenopauzalna osteoporoza uzrokovana je manjkom ženskog spolnog
  hormona estrogena koji pomaže u regulaciji ugradnje kalcija u kosti žena.
  Simptomi se obično javljaju u žena između 51. i 75. godine života.
 • Senilna osteoporoza se javlja najčešće u dobi iznad 70 godina kao rezultat gubitka
  kalcija i neravnoteže između nastajanja i stvaranja kosti.
 • Sekundarna osteoporoza se javlja kao posljedica drugih bolesti ili uzimanja nekih
  lijekova. Od bolesti uzrok mogu biti endokrine bolesti (pogotovo štitne, paratiroidne
  i nadbubrežne žlijezde), a od lijekova uzrok može biti dugotrajna primjena
  kortikosteroida. Pretjerana konzumacija alkohola i cigareta može pogoršati stanje.
 • Idiopatska juvenilna osteoporoza je rijetka, a uzrok joj je nepoznat. Pojavljuje se u
  djece i mlađih odraslih osoba koje imaju normalne vrijednosti hormona i vitamina
  te ne postoji očiti razlog za slabost kostiju.

Iako postoji mnogo lijekova za liječenje osteoporoze, prevencija je zapravo najbolji lijek u borbi protiv osteoporoze. Prevencija uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, dostatan unos kalcija i vitamina D u organizam te izbjegavanje loših životnih navika u smislu prestanka pušenja i izbjegavanja alkohola.


Nekoliko skupina lijekova za liječenje

Postoji nekoliko skupina lijekova za liječenje osteoporoze.

Bifosfonati (alendronatna kiselina, ibandronatna kiselina, risedronska kiselina, zolendronatna kiselina) se najdulje upotrebljavaju u liječenju osteoporoze. Djeluju tako da onemogućavaju djelovanje osteoklasta (stanica koje su uključene u razgradnju koštanog tkiva). Onemogućavanje djelovanja tih stanica rezultira smanjenjem gubitka kosti čime se smanjuje rizik od prijeloma kuka, kralježnice i drugih kostiju. Bifosfonati se doziraju prema određenim shemama u razmacima od tjedan, mjesec, tri mjeseca ili godine dana. Većina lijekova iz ove skupine se primjenjuje peroralno, a neki se primjenjuju putem infuzije. Istovremeno uzimanje kalcija, hrane i napitaka, osim vode, smanjuje apsorpciju bifosfonata. Bifosfonati mogu uzrokovati nadražaj jednjaka. Stoga se bifosfonati moraju uzimati natašte, jedan sat prije uzimanja bilo kojeg obroka ili pića osim vode, i to uz punu čašu obične vode. Jedan sat nakon uzimanja tablete se ne smije leći kako ne bi došlo do nadražaja jednjaka.

Selektivni modulatori estrogenskih receptora, SERM (raloksifen, bazedoksifen) djeluju kao agonisti estrogenskih receptora (tvar koja stimulira receptor za estrogen) u pojedinim tkivima tijela. SERM imaju isti učinak na kosti kao estrogen. Dizajnirani su tako da djeluju samo na receptore u kostima i krvožilnom sustavu stoga nemaju nepovoljan utjecaj na tkivo dojke i maternicu, dok je rizik nastanka krvnog ugruška jedna kao kod hormonske nadomjesne terapije. SERm se uzimaju peroralno svaki dan neovisno o obroku. Bolesnici također trebaju primati i nadopunu kalcija ili vitamina D, ako unos tih tvari hranom nije dovoljan.

Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) predstavlja nadoknadu spolnih hormona u obliku farmakoloških pripravaka. Estrogeni se koriste za ublažavanje simptoma menopauze te u prevenciji i liječenju osteoporoze u žena. Ipak zbog neželjenih učinaka koje HNL može izazvati, HNL se preporučuje za liječenje osteoporoze nakon uzimanja u obzir svih ostalih oblika liječenja.

Teriparatid, analog paratireoidnog hormona, djeluje kao hormon kako bi se stimuliralo stvaranje kostiju djelujući na osteoblaste (stanice koje stvaraju kost). Također, povećava apsorpciju kalcija iz hrane te sprječava preveliko izlučivanje kalcija urinom. Teraparatid se primjenjuje jedanput na dan injekcijom pod kožu (supkutanom injekcijom) u bedro ili trbuh. Ako prođu odgovarajuću edukaciju, bolesnici si mogu samostalno injicirati lijek. Bolesnici trebaju primati nadomjeske kalcija i vitamina D ako unos tih tvari hranom nije dovoljan. Teriparatid se može koristiti do dvije godine. Tijekom života bolesnik ne smije primiti više od jednog dvogodišnjeg ciklusa liječenja teriparatidom.

Stroncijev ranelat u crijevima otpušta stroncij koji se apsorbira u kosti. Nije točno poznato kako stroncij djeluje na osteoporozu, ali zna se da potiče nastanak koštanog tkiva i smanjuje razgradnju koštanog tkiva. Stronicijev ranelat na tržište dolazi u obliku granula pakiranih u vrećice. Jedna vrećica se uzima jedanput na dan. Sadržaj vrećice treba se usuti i promiješati u čaši vode dok se oblikuje suspenzija, koja se mora popiti odmah nakon pripravka. Stroncijev ranelat treba uzeti barem dva sata nakon hrane, mlijeka, mliječnih proizvoda ili nadopune kalcija, po mogućnosti u vrijeme odlaska na spavanje. Stroncijev ranelat je namijenjen dugotrajnoj primjeni. Bolesnici također trebaju primati i nadopunu kalcija ili vitamina D, ako unos tih tvari hranom nije dovoljan.

Denosumab je monoklonsko je protutijelo (vrsta bjelančevine) dizajnirano za prepoznavanje i vezivanje na određenu strukturu u tijelu naziva RANKL. RANKL je uključen u aktivaciju osteoklasta. Vezujući se na RANKL i blokirajući ga, denosumab smanjuje stvaranje i djelovanje osteoklasta. Time se smanjuje gubitak kostiju i pomaže očuvati njihova jačina, što smanjuje vjerojatnost od fraktura. Denosumab se uzima jednom svakih šest mjeseci kao potkožna injekcija u bedro, trbuh ili vanjski dio nadlaktice. Tijekom terapije bolesnik treba dodatno uzimati kalcij i vitamin D. Lijek može davati osoba osposobljena za ispravno davanje injekcija.

Iako postoji puno lijekova za liječenje osteoporoze, prevencija i dalje ima najvažniju ulogu u borbi protiv ove bolesti.


© 2019 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar