U Opatiji je od 13. do 16. studenog ove  godine, u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija  Štampar“, Hrvatskog mjeriteljskog društva te Mreže za kontrolu kvalitete i  sigurnosti hrane jugoistočne Europe – SEEN-FSQC, održan 2. međunarodni kongres  o sigurnosti i kvaliteti hrane. Ovogodišnje izdanje, pod nazivom „Životni  ciklus hrane“, održano je pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika grada  Zagreba, a privuklo je više od 350 hrvatskih i međunarodnih stručnjaka s ciljem  javne rasprave te podizanja svijesti o tematici zdravstvene ispravnosti i  sigurnosti hrane. 
                          Program Kongresa odvijao se u obliku plenarnih  predavanja, usmenih izlaganja, satelitskih simpozija, okruglih stolova,  radionica i postera, a obuhvatio je aktualne teme iz područja zdravstvene  ispravnosti i kvalitete hrane, s naglaskom na učinke na zdravlje ljudi te  rasprave o novim tehnologijama, kriznom komuniciranju i upravljanju rizicima,  ekološkoj proizvodnji hrane i GMO-u, sustavima upravljanja, ispitivanja,  certifikaciji i akreditaciji, razvoju i primjeni analitičkih metoda te  mikrobiološkoj sigurnosti hrane. 
                          Kako je istakao predsjednik Kongresa i  ravnatelj Zavoda, drugim izdanjem Kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane  željeli smo ponovno okupiti vrhunske domaće i inozemne predavače kako bi  predstavili svoje radove i istraživanja te međusobno raspravili i razmijenili  iskustva o razini kvalitete i sigurnosti hrane. Ovo je iznimno važna tema za našu  budućnost, ali i budućnost novih naraštaja jer se predviđa da će do 2030.  godine bacanje hrane u svijetu dosegnuti količinu od 2,1 milijarde tona  godišnje u vrijednosti od jedan i pol trilijuna dolara.  
                          Kongres je okupio brojne visoke uzvanike te  stručnjake različitih profila poput liječnika, nutricionista, laboratorijskih  analitičara, kemičara, agronoma, veterinara, biokemičara i farmaceuta te  akreditacijska i certifikacijska tijela, nadležna regulatorna i nadzorna  tijela, kao i proizvođače i distributere prehrambenih proizvoda, sanitarne  inženjere, udruge potrošača te druge stručnjake koji se bave odnosom  zdravstvene ispravnosti te kvalitete hrane i zdravlja. 
              Među istaknutim stručnjacima svoja predavanja  održali su i prof. dr. sc. Antoinette Kaić-Rak, voditeljica Ureda Svjetske  zdravstvene organizacije u RH, Álvaro Silva Ribeiro, predsjednik portugalskog  EUROLAB-a, Ewa Bulska, profesorica Kemijskog fakulteta Sveučilišta u Varšavi,  Sokolić Darja, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, Wolfgang Gelbmann iz  Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u Italiji, Claudia Zoani iz  Talijanske nacionalne agencije za nove tehnologije, Amadeo Rodríguez  Fernández-Alba, profesor sa Sveučilišta Almería, Europskog referentnog  laboratorija za ostatke pesticida u voću i povrću te David Matthew Smith, ravnatelj  Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba. 
                          U sklopu ovogodišnjeg Kongresa organizirana je  i međunarodna konferencija „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“. Naime, Nastavni  zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Agronomskim  fakultetom Sveučilišta u Zagrebu provodi projekt „Centar za sigurnost i  kvalitetu hrane“ u okviru kojeg se temeljem izotopne analize po prvi put u  Hrvatskoj može utvrditi je li proizvod zaista domaći te iz kojeg dijela zemlje  potječe. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj,  Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u sklopu poziva na  dostavu projektnih prijedloga „Ulaganje u organizacijsku reformu i  infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.  
              
                          Izgradnjom ovog Centra modernom istraživačkom  infrastrukturom uvelike će se povećati osnova za optimalno korištenje ljudskih  resursa, ali i doprinijeti globalnom fondu znanja, povećanju broja znanstvenih  radova i izvješća u kojima se opisuju izvorni rezultati istraživanja u  znanstvenim časopisima indeksiranim na platformi „Web of Science“, te izravno i  neizravno doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju kvalitete  života građana Europske unije. 
              Ukupna vrijednost projekta je 63.873.759,00  kuna, a iznos bespovratnih sredstava 61.303.629,00 kuna za rzdoblje provedbe projekta  od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2022. godine. 
                          Nadalje, uz potporu Svjetske zdravstvene  organizacije održan je Okrugli stol pod nazivom „Upravljanje otpadom hrane i  doniranje hrane“. Tijekom izlaganja  predstavljeni su podaci SZO-a o globalnom problemu vezanom uz količine hrane  koje se bacaju s jedne strane i broj gladnih, osobito djece, s druge strane. Objašnjena  je uloga svake od institucija čiji su predstavnici aktivno sudjelovali u  raspravi, s naglaskom na zajedničkom cilju - smanjenju otpada od hrane. Također  je objašnjen sustav doniranja hrane u Republici Hrvatskoj, istaknuta je  mogućnost osnivanja banke hrane za naše područje te su predstavljene mogućnosti  za poboljšanje u svrhu lakšeg i bržeg doniranja hrane potrebnim institucijama.  Istaknuta je i uloga inspekcijskih službi u sustavu doniranja hrane te su  pojašnjene oznake roka trajanja i zablude o mogućnosti korištenja hrane i nakon  isteka njezinog roka trajanja. Rasprava se vodila i vezano uz znanstveno  stajalište koje je objavila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), a  odnosi se na novi pristup upravljanja sigurnošću hrane s ciljem olakšavanja  doniranja hrane za male maloprodajne ustanove. Predstavljen je i sustav  upravljanja otpadom u Gradu Zagrebu, kao najvećem sustavu u Republici Hrvatskoj  koji je prvi uvrstio i besplatno donirao kompostane za zainteresirano  građanstvo.  
                          Zaključeno je da je  Republika Hrvatska započela s provedbom doniranja hrane s tendencijom povećanja  broja donatora, kao i institucija koje zaprimaju doniranu hranu i distribuiraju  je najpotrebnijima. Također je uspostavljen i model gospodarenja otpadom hrane  na području Grada Zagreba s ciljem širenja predstavljenog modela i na ostale  gradove u RH.  
            I na kraju, ali ne manje  važno za istaknuti, održana je vrlo posjećena radionica „Novosti u području  prehrane u dječjih vrtićima“, na kojoj su stručnjaci različitih profila razgovarali  o najnovijim dostignućima u tom području, ali i mogućnostima poboljšanja. Predstavljen  je projekt „Pravilna prehrana u dječjim vrtićima Grada Zagreba“ koji je  osuvremenio prehranu prateći nova znanstvena dostignuća i spoznaje iz područja  prehrane djece rane i predškolske dobi. 
            Vjerujemo kako smo i ovim Drugim međunarodnim  Kongresom o sigurnosti i kvaliteti hrane, ali i onim koji slijedi uspješno  nastavili koračati prema zajedničkom cilju – pružanju vjerodostojnih  informacija o sigurnosti i kvaliteti hrane kako bismo svim građanima osigurali  zdraviju budućnost.   
          . |